Ioana-Maria Văleanu

Născută în 1993, la Ploiești, Ioana Văleanu crește într-o familie de muzicieni. La vârsta de 7 ani începe studiul pianului, iar la vârsta de 11 ani face cunoștință cu lumea fascinantă a instrumentelor de percuție. Câștigă premii, susține recitaluri și concerte, talentul său fiind apreciat de numeroase personalități ale lumii muzicale. Este absolventă a studiilor de Licență din cadrul Conservatorului ”Niccolo Piccinni” din Bari, Italia – clasa prof. Filippo Lattanzi. Participă la Masterclass-uri cu percuționiști renumiți precum Vassilena Serafimova, Mark Braafhart, Pedro Carneiro, Raymond Curfs, Nuno Aroso etc.

Din anul 2015 este membru al Orchestrei Române de Tineret, alături de care concertează pe scene precum Filarmonica din Paris, Elbphilharmonie Hamburg, Konzerthaus Berlin, Musikverein Viena etc. De asemenea, colaborează constant cu numeroase orchestre din România, dintre care amintim Orchestra Naționață Radio, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica ”Mihail Jora” Bacău.

Din anul 2016 este angajată a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” Ploiești, iar din anul 2021 este vicepreședintele Asociației Sync, o asociație culturală ce se ocupă cu susținerea și încurajarea tinerilor muzicieni din sfera muzicii clasice din România.