Mentorship
Program
2022
WOMEN IN MUSIC BUSINESS MENTORSHIP PROGRAM este primul program de mentorat dedicat femeilor din industria muzicală din Romania. Proiectul adresează o problemă frecventă în industriile culturale și creative, și anume subreprezentarea profesională a femeilor. Cu toate că scena românească se bucură de prezența multor artiste, mediul antreprenorial din spatele scenei este în continuare dominat de bărbați. Prin intermediul acestui program, ne propunem să dăm tonul unei schimbări care să echilibreze reprezentarea de gen în industriile creative și să încurajeze evoluția profesională a femeilor.
WOMEN IN MUSIC BUSINESS MENTORSHIP PROGRAM reunește experți din industria muzicală, din diverse domenii, precum și artiști independenți, care au dezvoltat și o componentă antreprenorială, pe langa cea artistică, de-a lungul carierei pe care și-au conturat-o în cadrul industriei muzicale.
Concret, 10 femei-lider din industria muzicală – manageri de artiști sau de case de discuri, promoteri de festivaluri, specialiste în comunicare și artiste independente – vor ghida, timp de 7 luni, 10 femei aflate la începutul carierei lor în music business, perioadă în care le vor oferi suport, înțelegere, informații, inspirație și vor împărtăși experiențe de învățare ingenioase. Programul are două componente principale: întâlnirile individuale dintre participant și mentor, pentru organizarea și conținutul cărora sunt responsabile participantele, și întâlnirile de grup, ce se vor constitui în jurul unor teme relevante pentru participanți (ex.: playlist-uri, radio, drepturi de autor etc.), și la care vor participa diferiți speakeri. Suplimentar participantele vor avea parte de sesiuni de workshop-uri pe teme diverse care sa le completeze cunoștințele despre industria muzicală, dar care să contribuie și la dezvoltarea unor competențe utile în mediul profesional.
Cine poate aplica?
În program poate aplica orice femeie care își proiectează viitorul în domeniul caselor de discuri, managementului muzical, publishing-ului, distribuției, booking-ului, promovării sau își dorește să fie artistă independentă și care are deja o oarecare experiență în industria muzicală. Prin urmare, aplicațiile sunt deschise tinerelor profesioniste care urmează să absolve și au o experiență practică sau care și-au finalizat deja primii ani în domeniul industriei muzicale. Participantele ar trebui să aibă dorința si capacitatea de a participa la întregul program și să aducă idei concrete cu privire la subiectele pe care ar dori să le abordeze împreună cu mentorul. Ne așteptăm ca toate participantele să ia parte la întâlnirile de grup, inclusiv cele care vor avea loc fizic, în București. Prin urmare, înainte de a aplica, participantele trebuie să se asigure că pot fi prezente în București în datele menționate pentru întâlniri de grup și workshop-uri.
Calendarul WOMEN IN MUSIC BUSINESS MENTORSHIP PROGRAM 2022
În cadrul MEWEM vor fi selectate 10 participante și vor fi conectate cu mentorii corespunzători. Toate participantele selectate pentru program vor primi un e-mail de confirmare, apoi,= le vom prezenta mentorul cu care au fost asociate. De atunci, echipele pot stabili în particular întâlniri individuale. Participantele ar trebui să poată participa activ și constant pe tot parcursul programului.
Întâlniri individuale între mentee și mentor: Relația dintre mentee și mentor este în mâinile persoanelor respective. Aceasta înseamnă că ele decid cât de des, când și unde vor să se întâlnească. Cu ocazia evenimentului de lansare, ele primesc îndrumări și idei pentru organizarea întâlnirilor individuale. În plus, un acord care să includă un plan pentru programul MEWEM ar trebui completat și semnat de fiecare echipă.
Se așteaptă ca toate participantele să fie flexibile în ceea ce privește timpul întâlnirilor individuale cu mentorii lor. Participantele înțeleg că mentorii sunt profesioniste din industria muzicală care, prin prisma pozițiilor pe care le ocupă, au un program foarte încărcat, motiv pentru care participantele trebuie să fie pregătite să reacționeze flexibil la opțiunile de întâlnire.
Întâlniri de grup: va exista un eveniment de lansare, de jumătate de zi, pentru a ne cunoaște și a prezenta elementele de bază ale programului, precum și o întâlnire finală, pentru evaluarea programului. În plus, vor avea loc șase întâlniri de grup și două zile de workshop-uri.
Planificarea programului:
- 30 mai 2022 – 7 august 2022 – Candidatele pot aplica pentru program. În acest fel, putem afla mai multe despre așteptările fiecărei candidate de la program, mentor etc., ce interese și ce obiective au. Perioada de aplicare este deschisă până duminică, 7 august 2022 ora 23:59.
- 8 – 28 august 2022 – Analizarea aplicațiilor și alegerea celor 10 participante.
- 30 august 2022 – Contactarea celor 10 participante si confirmarea că au fost selectate în program
- 7 septembrie 2022 – Anunțarea celor 10 perechi mentori-mentees în cadrul conferinței Mastering the Music Business.
- 20 septembrie 2022 – Evenimentul de lansare & Întâlnirea de grup 1 Cu ocazia evenimentului de lansare, toate participantele se vor cunoaște și vor discuta procedura și instrucțiunile programului. De atunci, reuniunile lunare vor avea un motto specific și un vorbitor extern va fi invitat la un workshop, o prelegere sau ceva similar. De acum înainte, vor avea loc întâlniri individuale ale participantelor cu mentorii lor.
- 20 octombrie 2022 – Întâlnirea de grup 2
- 1 noiembrie 2022 – Workshop Day 1
- 15 noiembrie 2022 – Întâlnirea de grup 3
- 13 decembrie 2022 – Întâlnirea de grup 4
- 17 ianuarie 2023 – Întâlnirea de grup 5
- 31 ianuarie 2023 – Workshop Day 2
- 15 februarie 2023 – Întâlnirea de grup 6
- 21 martie 2023 – Întâlnirea de grup 6 & Evenimentul de închidere – Întâlnire finală, dedicată evaluării programului și feedback-ului din partea participanților. Aceștia vor primi un certificat de participare la sfârșitul programului.
Dacă nu puteți participa la evenimentul de lansare și/sau la mai mult de două dintre celelalte întâlniri, regretăm să vă anunțăm că e preferabil să nu aplicați.
WOMEN IN MUSIC BUSINESS MENTORSHIP PROGRAM este un proiect cu impact social pozitiv, conturat pe un fundal creativ. Scopul proiectului este de a promova o economie și o societate diversă. Acest program de mentorat a fost inaugurat în România în anul 2021, sub numele MEWEM Romania în cooperare cu RAW Music și Mastering the Music Business (MMB) și Women in Music România, cu susținerea UE, prin programul Europa Creativă. WOMEN IN MUSIC BUSINESS MENTORSHIP PROGRAM își propune să conecteze femeile din industria muzicală. Scopul rețelei este de a crea o platformă pentru educație continuă, pentru a întâlni oameni interesanți și pentru a spori recunoașterea femeilor din și în afara industriei muzicale. Scopul pe termen lung este ca, în viitor, mai multe femei – inclusiv cele care ocupă funcții de manageri și antreprenori – să contribuie la formarea industriei muzicale.